Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peklo s princeznou i bez

Vánoční pohádka. Fenomén, který se v posledních letech stal nejdiskutovanějším tématem vánočních svátků. Nutno přiznat, že bohužel oprávněně.

Jak slavíte Vánoce, ozývá se z různých médií už od začátku prosince. A slavné osobnosti i obyčejní smrtelníci odpovídají víceméně totožně - jídlo, návštěvy, odpočinek a pohádky. Ano, malí i velcí mají rádi ty milé příběhy, kde zlo je potrestáno, draci dostanou za uši, peklo náleží spravedlivě jen hříšníkům a láska a obyčejná lidská dobrota určitě zvítězí. Kdo pohádky nemá rád, bývá považován za vyvrhele společnosti.

Již po mnoho let také patří televizní pohádka ke Štědrému večeru jako salát, ryba a rozbalování dárků. Asi se nedopátráme, kdy přesně vznikl trend “co Vánoce, to nová pohádková pecka”. Jistě už to nějaký pátek bude a díky této strategii vznikla celá řada milovaných pohádkových příběhů. V posledních letech se ale filmaři rozhodli chudáku divákovi dokázat, že každé Vánoce zvládnou nové pohádky hned tři, na každý svátek jednu. A zde naráží zdravý rozum na filmařskou rozpínavost a nedostatek kvalitních scénářů.

Princezna Lada, Krasomila, Popelka, pekař, který se hnutím osudu stal císařem a dostal šanci zkrotit Golema. Máchal, jemuž vždycky spadla hranice dříví, ale čert Vraník mu jako poctivému člověku pomohl. Statečný kovář, který kyjem přehodil chalupu, a pak dokázal vyrvat princeznu ze spárů temných sil, švec Jíra si pro svou milou doletěl a ukul pro ni botky ze samotné sluneční záře. Král, jenž složil slib a jeho nerozvážnost mohla zachránit jen malá holka převlečená za panoše. Jiní králové se zase spoléhali na kouzelné měšce, květiny nebo ohnivého ptáka. Anebo tři vysloužilci, co o své kouzelné věci přišli, aby nakonec zjistili, že není nutno, aby bylo pořád veselo, jen se nesmí moc často brečet. To jsou jen někteří hrdinové z pohádek mého dětství a dospívání. Poznali jste je? Jsem si jista, že ano, neboť jejich příběhy jsou jasné, srozumitelné a řadí se mezi ty, jež nechceme minout snad při žádném vysílání.

Jenže, dokážou ty nové pohádky obstát v takové konkurenci a stát se rovněž nesmrtelnými? Odvažuji se zhusta pochybovat. Poslední dobou, minimálně víc jak pět let, to totiž vypadá, že scénáristi se v létě sejdou na nějakém veselém a hravém táboře, otevřou bezednou láhev vína a dají hlavy dohromady. Co bychom jim tam letos šoupli? Pojďte po osvědčených hitech, ozve se z jiné strany. Takže vytáhnou strejdu Erbena, Božku Němcovic a brášky Grimmů a plácají a plácají nějakou historku. Původní náměty musejí být k poznání, ale ne úplně, aby ty šikuly nemohl nikdo nařknout z krádeže. Pak se na podobném soustředění rozdají role hercům. Smutné je, že na obsazovací kemp jsou se skálopevnou setrvačností zváni jedni a ti samí. Nebo jsem jediná, komu se pohádky uplynulého desetiletí slévají v jednu, neboť v nich hrají pořád stejní lidé? K těmto osvědčeným hvězdám se do pohádkového koktejlu přidá nějaká neznámá budoucí hvězdička, ideální z právě absolvujícího ročníku DAMU, a něco málo herců z oblastí.

Aby vánoční krása bavila i dospělé, je bezpodmínečně nutné šoupnout do pohádky něco lascivního vtipkování, špetku “drog” a možná nějakou tu mrtvolu či aspoň zdánlivou mrtvolu. A hlavně netroškařit s humorem a nepřehánět to s poetikou. Na to už dnešní rychlá a vyspělá společnost není zvědavá. Nezapomeneme příběh zasadit do bezčasí, neurčitého místa a ideálně do zimy. Nestačí-li nám zima vlastní, spojíme síly s bratry Slováky. Jsou levnější než jiné koprodukce a mají přeci tak fotogenické Tatry. Smícháním všech přísad vznikne něco, čemu se v naší televizi bohužel říká pohádka. Jenže po zhlédnutí tří takových krásek vám zůstane v hlavě jen guláš a velký otazník.

Vážně se pohádky, ta potrava pro dětské duše, staly taky jen dalším soukolím průmyslu? Je divákovi opravdu úplně fuk, jestli kouká na lásku s vůní síry, rohatou nebo prožívá jakési peklo s princeznou? Skutečně budeme pohádky posuzovat podle počtu životů, králů či nesmrtelných tetek? A nakonec si povzdychneme, že kdyby byly ryby, hned by bylo všem líp.

Nejsem staromilec a nevolám po všem starém, tedy lepším. Každý rok dám novinkám šanci, většinou však marně. Ale s neutuchající nadějí čekám, kdy se scénáristi a režiséři proberou a zase se stane něco překrásného… Vznikne pohádka hodná zapamatování a možná i citování nesmrtelných hlášek v běžném životě.

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 31.12.2015 17:34 | karma článku: 23,83 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Helena Herynková

Vždyť je to jen práce v televizi

Ulice, Ordinace, Pekárna, Cukrárna, Řeznictví, a vůbec jakékoliv prostředí, kde se může odehrávat televizní seriál. Nejen milovníkům či odpůrcům nekonečných seriálů přijde k chuti povedená divadelní komedie Pokračování příště.

3.4.2024 v 22:48 | Karma: 12,55 | Přečteno: 480x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma: 3,73 | Přečteno: 132x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma: 4,60 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma: 5,25 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma: 3,72 | Přečteno: 93x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,04
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.