Hodina s doktorem Faustem

15. 09. 2016 8:07:02
Únikové hry jsou hitem posledních let, při kterém se můžete skvěle vyřádit. Únikovým hrám jen tak neuniknete, ale vybírejte s rozmyslem. Já vyzkoušela Fausta, podle mého názoru jednu z nejlepších, na něž v Praze narazíte.

Co je to úniková hra? Na šedesát minut vás, s týmem, který si přivedete, zavřou do místnosti, z níž máte s pomocí indícií a nápověď uniknout. Většinou spočívá únik v hledání určitého počtu klíčů či jiných rekvizit, díky nimž nakonec otevřete vchodové dveře. Jako pomocníky můžete, mimo kamarádů z týmu, využít logiky, zručnosti, rychlosti a všímavosti, abyste rozluštili včas všechny záhady. Nabízí se nepřeberné verze a možnosti, kde si únikovou hru užít. S přáteli jsme se v srpnu vydali osvobodit duši doktora Fausta.

Sice jsem ještě jinou hru nevyzkoušela, ale z ohlasů i vlastní zkušenosti mám pocit, že se jedná o únikovku v současné době nejpovedenější. S hrdostí předesílám, že jsme zvítězili, navíc, podle mě, v poměrně dobrém čase. Úniková hra Faust, z produkce společnosti Enigma Prague, v sobě snoubí tajemno, historii, legendy, a především stojí na základech příběhu doktora Fausta, slavného vědce a alchymisty. Snad všichni jeho osud znají. Kdo nezná, před návštěvou hry jej nastuduje, aby se na něj Faustův duch nerozzlobil.

Faust upsal svou duši ďáblu a na oplátku získal věčné mládí a šanci poznat všechny slasti, které život nabízí. Jenomže sázet do hry vlastní duši se nevyplácí a Faust o tu svou nakonec také přišel. Je-li vám ho líto, můžete svým umem jeho duši za hodinu z pekla vykoupit. Ale pozor, Mefistofeles je stále na stráži a vůbec vám to neusnadní! Pokud nestihnete vyluštit za šedesát minut všechny úkoly, přijdete o duši svou a propadnete peklu.

Úniková hra Faust hojně a velmi efektně využívá všemožných divadelních prostředků. A není divu, když jejím autorem je herec a režisér Petr Mikeska. O výtvarnou stránku se postarala scénografka a kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak, herec Ivo Theimer pomáhal svou manuální zručností. A také mají z boleslavského divadla geniálního Honzu Kubína, který vymyslel celou řadu nepochopitelných hejblat umožňujících hru. „Já myslím, že jimi hýbou skřítci, ale je v tom elektronika, fyzika, chemie a jiná magie,“ říká sám autor a vy máte při hraní úplně stejný pocit.

Zdravý rozum vám sice říká, že v té obyčejné místnosti je jen spousta velmi umně připravených a k dokonalosti dotažených triků, jakmile se však z reproduktoru ozve hlas Faustova ducha (v podání Petra Mikesky), okamžitě vás zamrazí. Rozhodně zde nebudu prozrazovat cokoliv z obsahu nebo jakékoliv z kouzel, která při únikové hře zažijete. Nechci totiž rozzlobit Faustova ducha a vás připravit o překvapení. Ale rozhodně se mohu podělit o skvělé dojmy, které si ze hry odnesete. Budete pyšní, že jste přelstili všechny nástrahy, zjevné i skryté, a zvítězili. Ale hlavně budete odcházet pobaveni, osvěženi a s pocitem, že i dospělí si dovedou hrát, když překonají stud a předsudek, že hraní je jen pro malé děti.

I když si možná budete ze začátku připadat jako blázni, poddejte se příběhu a nechte se unášet na vlnách mystiky. Úniková hra Faust se vám velmi snadno vryje pod kůži a nakonec budete ještě litovat, že trvá pouhých šedesát minut.

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 15.9.2016 8:07 | karma článku: 8.43 | přečteno: 140x

Další články blogera

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma článku: 2.93 | Přečteno: 99 | Diskuse

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma článku: 3.89 | Přečteno: 151 | Diskuse

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 4.78 | Přečteno: 227 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 291 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 170 Celková karma 4.51 Průměrná čtenost 283

Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...