Helena Herynková

Hodina s doktorem Faustem

15. 09. 2016 8:07:02
Únikové hry jsou hitem posledních let, při kterém se můžete skvěle vyřádit. Únikovým hrám jen tak neuniknete, ale vybírejte s rozmyslem. Já vyzkoušela Fausta, podle mého názoru jednu z nejlepších, na něž v Praze narazíte.

Co je to úniková hra? Na šedesát minut vás, s týmem, který si přivedete, zavřou do místnosti, z níž máte s pomocí indícií a nápověď uniknout. Většinou spočívá únik v hledání určitého počtu klíčů či jiných rekvizit, díky nimž nakonec otevřete vchodové dveře. Jako pomocníky můžete, mimo kamarádů z týmu, využít logiky, zručnosti, rychlosti a všímavosti, abyste rozluštili včas všechny záhady. Nabízí se nepřeberné verze a možnosti, kde si únikovou hru užít. S přáteli jsme se v srpnu vydali osvobodit duši doktora Fausta.

Sice jsem ještě jinou hru nevyzkoušela, ale z ohlasů i vlastní zkušenosti mám pocit, že se jedná o únikovku v současné době nejpovedenější. S hrdostí předesílám, že jsme zvítězili, navíc, podle mě, v poměrně dobrém čase. Úniková hra Faust, z produkce společnosti Enigma Prague, v sobě snoubí tajemno, historii, legendy, a především stojí na základech příběhu doktora Fausta, slavného vědce a alchymisty. Snad všichni jeho osud znají. Kdo nezná, před návštěvou hry jej nastuduje, aby se na něj Faustův duch nerozzlobil.

Faust upsal svou duši ďáblu a na oplátku získal věčné mládí a šanci poznat všechny slasti, které život nabízí. Jenomže sázet do hry vlastní duši se nevyplácí a Faust o tu svou nakonec také přišel. Je-li vám ho líto, můžete svým umem jeho duši za hodinu z pekla vykoupit. Ale pozor, Mefistofeles je stále na stráži a vůbec vám to neusnadní! Pokud nestihnete vyluštit za šedesát minut všechny úkoly, přijdete o duši svou a propadnete peklu.

Úniková hra Faust hojně a velmi efektně využívá všemožných divadelních prostředků. A není divu, když jejím autorem je herec a režisér Petr Mikeska. O výtvarnou stránku se postarala scénografka a kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak, herec Ivo Theimer pomáhal svou manuální zručností. A také mají z boleslavského divadla geniálního Honzu Kubína, který vymyslel celou řadu nepochopitelných hejblat umožňujících hru. „Já myslím, že jimi hýbou skřítci, ale je v tom elektronika, fyzika, chemie a jiná magie,“ říká sám autor a vy máte při hraní úplně stejný pocit.

Zdravý rozum vám sice říká, že v té obyčejné místnosti je jen spousta velmi umně připravených a k dokonalosti dotažených triků, jakmile se však z reproduktoru ozve hlas Faustova ducha (v podání Petra Mikesky), okamžitě vás zamrazí. Rozhodně zde nebudu prozrazovat cokoliv z obsahu nebo jakékoliv z kouzel, která při únikové hře zažijete. Nechci totiž rozzlobit Faustova ducha a vás připravit o překvapení. Ale rozhodně se mohu podělit o skvělé dojmy, které si ze hry odnesete. Budete pyšní, že jste přelstili všechny nástrahy, zjevné i skryté, a zvítězili. Ale hlavně budete odcházet pobaveni, osvěženi a s pocitem, že i dospělí si dovedou hrát, když překonají stud a předsudek, že hraní je jen pro malé děti.

I když si možná budete ze začátku připadat jako blázni, poddejte se příběhu a nechte se unášet na vlnách mystiky. Úniková hra Faust se vám velmi snadno vryje pod kůži a nakonec budete ještě litovat, že trvá pouhých šedesát minut.

Autor: Helena Herynková | karma: 8.43 | přečteno: 140 ×
Poslední články autora