Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechť láska není iluze

Láska. Láska je hnacím motorem skoro všeho konání. Díky šťastné i nešťastné lásce vznikla největší literární díla, slavné písňové hity i výtvarné skvosty. Co když je ale pravá láska jen iluze? Na to se ptá divadelní hra Iluze...

Divadelní hru Ivana Vyrypajeva, moderního ruského dramatika a příslušníka nového divadelního proudu, uvedli jako scénické čtení v Městském divadle Mladá Boleslav v rámci letošní Noci divadel. Vyrypajev ve své hře překládá vlastně velmi jednoduchý příběh, za nímž se ale skrývají ty nejpalčivější otázky, které dnes a denně trápí snad každého člověka.

Divadelní hra Iluze pojednává o dvou manželských párech. Čtyři lidé, celoživotní přátelé, se na sklonku života rozhodnou vyjevit si vzájemnou náklonnost a lásku. Postupně však zjišťují, že by bylo lepší odnést si tajemství do hrobu, jelikož se jim následně bortí domečky z karet celoživotní víry. Jestliže pravá láska vůbec neexistuje, nebo dokonce existuje, ale může být i jednostranná, tak oč jsme se celý život snažili? Proč jsme budovali vztah, když byl celý stejně jen trapnou přetvářkou? Opravdu není v životě nic jistého a pevného? Všechno je jen iluze?

Hra Iluze hledá odpovědi (a často i otázky) na nesmrtelné téma vztahů a lásky, otevírá Pandořinu skříňku touhy po celoživotním partnerovi a sounáležitosti s tím jediným pravým či pravou. Více vás s dějem seznamovat nebudu, neboť byste přišli o krásné vzletné monology a moudrá slova, která si budete chtít uchovat i po skončení.

V Mladé Boleslavi představili Vyrypajevovu hru jako divadelní tvar na pomezí inscenace a scénického čtení. Osobně myslím, že jí právě tato forma sluší nejvíc. Herci příběh vyprávějí napolo nezúčastněně a stávají se tak vlastně aktéry, ale zároveň i vypravěči a glosátory dění. Tento způsob ještě více umocňuje sílu a hloubku Vyrypajevova textu. Pod režijním vedením herce Libora Stacha se ve dva staré manželské páry dokonale proměnili Sandra Černodrinská (jako Sandra), Petr Prokeš (její manžel Denni), Hana Marie Maroušková (v roli Margaret) a Petr Mikeska (jako její manžel Arbert).

Když někdo tvrdí, že při scénickém čtení si žádné velké herecké výkony neužije, tak se rozhodně mýlí. Všichni čtyři interpreti si s textem pohrávají, nechávají neuvěřitelně krásná i bolavá slova klouzat přímo do hlav diváků jako na skluzavce z nejjemnějšího karamelu. Situace dohrávají s citem a jen v místech, kdy je to opravdu nutné, aby divák lépe pochopil jednání a konání hrdinů. Při sledování děje (a touze zapamatovat si nejraději celý text), nebudete vědět, kterou postavu dříve zbožňovat a zároveň nenávidět, protože tak fatálně zamíchá kartami osudu a křehkou rovnováhou vztahů.

Scénické zpracování hry Iluze se v Mladé Boleslavi jednoznačně povedlo a spolu s autorem mohu říct, že „přece musí existovat něco pevného v tom neustále se měnícím vesmíru…“. A mou jistotou v tuto chvíli zůstává, že Městské divadlo Mladá Boleslav ví, čím diváka ohromit a zaujmout natolik, aby toužil přijít znovu a znovu.

Kdo nestihl Iluze na Noc divadel, bude mít šanci přijít zase v únoru 2017.

 

Autor: Helena Herynková | pondělí 28.11.2016 8:57 | karma článku: 8,71 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Helena Herynková

Vždyť je to jen práce v televizi

Ulice, Ordinace, Pekárna, Cukrárna, Řeznictví, a vůbec jakékoliv prostředí, kde se může odehrávat televizní seriál. Nejen milovníkům či odpůrcům nekonečných seriálů přijde k chuti povedená divadelní komedie Pokračování příště.

3.4.2024 v 22:48 | Karma: 12,55 | Přečteno: 481x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma: 3,73 | Přečteno: 132x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma: 4,60 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma: 5,25 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma: 3,72 | Přečteno: 93x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,04
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.