Dům snů, co se změnil v peklo

18. 10. 2017 13:41:23
Pronajali byste si dům s více než 200 striktních pravidel? Jane i Emma to udělaly a obě pak hořce litovaly. Jaká byla Ta přede mnou, prozradí thriller z pera J. P. Delaney.

Dům postavený architektem Edwardem ve více než minimalistickém stylu a napěchovaný hypermoderními elektronickými zařízeními. Dům rozpozná pouze své majitele, nikoho jiného nevpustí bez povolení dovnitř. V koupelně nejsou kohoutky, dům si pamatuje vaši oblíbenou teplotu vody a spustí ji, jakmile vkročíte pod sprchu. Intenzita světel se řídí podle ročního období a programu, jenž zvolíte. Celý den můžete poslouchat tichou hudbu z předem připraveného hudebního výběru. Splněný sen či snad noční můra?

Emma a Jane si myslely, že jim dům pomůže postavit se na nohy po prožitých traumatech, že napraví svou strohostí a precizností pochroumané životy. Emmu přepadli ve vlastním bytě dva násilníci, ohrožovali ji nožem a bůhvíco ještě. Jane zemřelo dítě v děloze pár dní před porodem, byla tedy nucena porodit jej mrtvé. Následně se přirozeně z této ztráty zhroutila. Pro obě je dům nadějí na uzdravení, místem klidu a pokoje, přístavem, jenž všechno zahojí. Postupně se však ukazuje, že opak je pravdou. Emma i Jane zjišťují, že dům, i jeho přitažlivý architekt, skrývají temné tajemství, jež touží být odhadleno.

Už smlouva a přijímací řízení k pronájmu domu jsou velmi zvláštní. Všichni zájemci musejí vyplnit rozsáhlý dotazník plný osobních a znepokojivých otázek, nejčastěji souvisejících s morálkou, pevnou osobností a čistotou jednání. Jednoduše, architekt si přeje dům pronajmout jen člověku, jenž se k němu bude umět chovat, a především za všech okolností zachová nastavený minimalismus. Jenže, opravdu jde jen o krásu a styl domu? Nejde Edwardovi i o něco zcela jiného, mnohem méně vznešeného? Jak zemřela architektova manželka a proč jsou za nájemníky uznávány povětšinou jen mladé, krásné ženy s osobními traumaty? Otázky se množí a odpovědi mohou být vykoupeny i smrtí. Jak a proč skončila Ta přede mnou, vám poví výjimečný thriller.

Nenápadně začínající děj se postupně zvrhává do kolotoče nebezpečných situací, dech beroucího napětí a nutí čtenáře otáčet stranu za stranou. Autor zvolil lehce netradiční styl, který zvyšuje čtenářskou pozornost, a navíc touhu po další kapitole. Ve vyprávění se totiž spravedlivě střídají Emma a Jane, přičemž jediným počátečním časovým údajem je tehdy a teď. Čtenář za pomoci obou hrdinek tedy postupně rozkrývá příběh, jenž hrozí vyústit ve velkou tragédii.

Skvostně napsaný psychologický thriller Ta přede mnou, vydaný nakladatelstvím Ikar, přichází z nečekaného zdroje. Pod knihou se skví podpis J. P. Delaney. Čtenáři by rádi autora či autorku nadšeně opěvovali, za tímto pseudonymem se však skrývá prozatím neznámý autor bestsellerů, jenž nechce být odhalen.

Čtenáři, kteří na jaře opěvovali nečekaný závěr thrilleru Ví o tobě, rádi a ochotně zatají dech nad skutečně neotřelým vyústěním knihy J. P. Delaney. Ta přede mnou uchvátí všechny, kteří lační po dobře vyprávěných příbězích a sympatických hrdinkách. Ta, která tu byla před Jane, po sobě tehdy zanechala divnou skvrnu pod schody a zmatek v hlavách všech kolem. Na Jane teď je, aby všechno rozpletla a rozmotala, než po ní zůstane taky jen skvrna...

Autor: Helena Herynková | středa 18.10.2017 13:41 | karma článku: 8.50 | přečteno: 437x

Další články blogera

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma článku: 2.92 | Přečteno: 98 | Diskuse

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma článku: 3.89 | Přečteno: 151 | Diskuse

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 4.77 | Přečteno: 225 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 263 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 79 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 170 Celková karma 5.08 Průměrná čtenost 283

Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...