Když se stala ta věc

17. 01. 2018 15:48:57
Velmi nesourodá skupina lidí, ukrytých v hradu Malevil. Prvotně pospolitá společnost po zřejmě celosvětové katastrofě. Zvládnou v nových podmínkách přežít? Slavný román Malevil se vrací v poutavé audiopodobě.

Emanuel zažil hned několik pádů a tragédií, přesto si však udržel víru a naději. Díky svému strýčkovi získal dostatek peněz, aby si koupil své dětské útočiště, tajné doupě – krásný, ale krapet zchátralý hrad Malevil, kde hospodaří a zvelebuje jej. Zachoval i stará přátelství, do dospělosti se stýká se třemi kamarády z dětství. Jedno takové setkání se jim všem stane osudným. Právě když v hlubokém sklepě stáčejí víno, zaujati vidinou blízkého bohatého stolu, zasáhne Francii či možná rovnou celou planetu (což nevědí) neznámá puma. Zprvu se děsí možné radiace a jiných zhoubných okamžitých následků. Jak se však záhy ukáže, bomba byla čistá, tedy bez dalších příměsí, a mohou s klidem vyjít z hradu a pohlédnout zpříma na zpustošenou zemi a zhodnotit své šance na přežití.

Tak se pomalu rozbíhá děj románu Malevil, slavného francouzského spisovatele Roberta Merleho. Autor, od něhož jste mohli číst například Až delfín promluví či Smrt je mým řemeslem, přišel v 70. letech minulého století s něčím neotřelým a nečekaným. Malevil je jedním z prvních postapokalyptických románů vůbec. Merle v Malevilu postavil hrstku lidí před zcela novou životní situace, a sice nutnost vrátit se do doby, kdy nebyly žádné vymoženosti moderní doby, krajinou se proháněli jezdci na koních a oralo se pěkně ručně.

Když se stane ta věc, jak nehostinnou situaci nazývají, musí se Malevilská skupina postavit k životu čelem. Pokud totiž chtějí přežít, učí se řešit celou řadu stále vznikajících problémů. Nevyhne se jim hrozba hladu, neúrody, nutnost vystavět úplně novou společnost na jiných sociálních základech i bojechtivé přeživší z jiných oblastí. Román ukazuje možnost, jak moc by se změnil svět a lidské myšlení, kdyby nastala takováto mezní situace. Podaří se jim to? A jaká další úskalí před ně nový život postaví? To nyní můžete bez dechu poslouchat v dramatizaci, vycházející v nakladatelství Kristián a Audiotéka.

Malevil dostal dramatizací zcela nový a velmi příjemný rozměr. Napínavý děj plyne skrz deníkové zápisky vypravěče Emanuela, který postupně rozkrývá celou historii i složitou síť vztahů. Tvůrci si vybrali vskutku velký a složitý úkol, kterého se však nezalekli a na výsledku je to naštěstí vidět. Malevil je dramatizací čítající 35 interpretů. Skrývá více než dva roky práce a plánování a po více než čtyřicetiletých od prvního vydání románu se český čtenář dočkal zbrusu nové podoby, na níž s chutí užasnete.

V hrdiny Merleho knihy se v režii Jana Jiráně proměnila celá řada předních českých herců v čele s vypravěčem Emanuelem v podání Martina Myšičky. Mezi dalšími si dovolím jmenovat např.: Jana Hartla, Danielu Kolářovou, Miroslava Táborského, Michala Pavlatu, Jaroslava Plesla. V různých rolích se představí rovněž Klára Oltová-Sedláčková, Jan Vlasák, Pavel Tesař, Jan Vondráček, Tereza Bebarová, Jan Meduna a mnozí další. Audiokniha je doplněna libou francouzskou hudbou z dílny Vratislava Šrámka a zvuky i ruchy, které krásné rámují a dokreslují dramatický děj.

Skvělé herecké výkony interpretů, příjemná režie a v neposlední řadě především vypravěčské umění báječného Roberta Merleho, dělají z Malevilu knihu, kterou budete poslouchat ne jednou, ale klidně hned několikrát.

Osobní douška autorky článku: zbožňuji knihu Až delfín promluví. A když už se v nakladatelství rozhodli pustit do boje s Robertem Merlem, ráda bych je tímto nahlodala, aby vydali v audiopodobě i tuto druhou oblíbenou knihu.

Autor: Helena Herynková | středa 17.1.2018 15:48 | karma článku: 12.50 | přečteno: 447x

Další články blogera

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma článku: 2.93 | Přečteno: 99 | Diskuse

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma článku: 3.89 | Přečteno: 151 | Diskuse

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 4.78 | Přečteno: 227 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 236 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 170 Celková karma 4.51 Průměrná čtenost 283

Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...