Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karanténa nebylo jen mučení, ale taky učení

Být doma letos na jaře neznamenalo luxus, ale povinnost. Přesto jsme to zvládli, a navíc nejen o sobě možná zjistili spoustu zajímavého.

Letošní jaro je pro nás všechny úplně jiné a nové. Na začátku března jsme byli nedobrovolně uvrženi do stavu nouze a karantény a většina to opravdu dobrovolně dodržovala. Všichni jsme prskali nevolí, ale svědomitě chránili sebe i své blízké. Když se ale člověk takhle po dvou měsících ohlédne, zjistí, že jsme se během karantény taky zvládli hodně naučit.

Mnozí z nás zjistili, že umíme skvěle a funkčně pracovat z domova, aniž bychom se zhroutili my nebo firma, kde pracujeme. Dokonce je mnohem efektivnější uvařit si ráno kávu, natáhnout tepláky a přesunout se jen z ložnice do obýváku. Při práci doma vám nikdo neleze do kanceláře a nepřidává svoje úkoly na váš seznam. Takže toho za méně času uděláte víc a k tomu ještě stihnete uvařit oběd a dát prádlo do pračky. Samozřejmě bylo bohužel mnoho takových, kterým nebylo umožněno pracovat, ale i ti to přestáli a nyní se s novou chutí znovu vrhli do práce.

Život ale rozhodně není jen práce. Ve stavu nouze jsme se nesměli scházet se svými blízkými a kamarády, což je pro spoustu lidí nepříjemné a vlastně úplně nepochopitelné. Člověk je ale tvor vynalézavý, takže jsme využili všech dostupných technologií a v mnoha domácnostech tak třeba i denně vznikali telemosty, rodiny se „scházely“ díky videohovorům. Vařili jsme na dálku se svými přáteli, „chodili na sklenku“, dělali si telehospody. Naučili jsme se opět starat o svoje babičky a dědečky, kterým jsme třeba i denně telefonovali, zajímali se o stav jejich duše i těla, nakupovali zásoby, aby nikam nemuseli, a doporučovali filmy a knihy, aby se doma neukousali nudou.

Rodiče školáků najednou zjistili, že ta paní učitelka to nemá v práci úplně snadné a učivo například sedmé třídy je docela složité, když se jím jeden nezabývá denně. Zároveň přišli na to, že děti, nechodí-li do školy, potřebují mnohem víc pozornosti, a je prima vyrazit si někam na výlet, poznávat naši krásnou zemi. A všechny páry byly postaveny před složitou situaci – budeme spolu celý den doma. A sami. Nebo s dětmi, ale bez nárazníků v podobě odchodu do práce či prostě dalších lidí. Pevně doufám, že u většiny to dopadlo dobře a karanténa skončila jednoduchým oddechnutím „tak fajn, nepozabíjíme se, když jsme spolu“. Dokonalý prubířský kámen vztahu tak možná dokonce mnoho soužití nakonec posílil.

Vím, že ty dva měsíce nebyly rozhodně jen růžové, ale ráda bych si z nich odnesla nakonec jen to pozitivní. Ponechme si ten pocit, že kolem nás jsou lidé, kteří to bez pomoci nezvládnou. Myslete na svoje babičky a dědy (tetičky, sestřenice, ale i kamarády), kteří žijí sami a občas jim z toho pomyslně šplouchá na maják. A když se s nimi pravidelně nemůžete vídat, občas zvedněte telefon a pokláboste s nimi. Nezapomeňme na to, že ve druhé patře našeho domu bydlí ta stará paní, kterou už bolí nohy, a možná by chtěla s nákupem pomoct, i když nebude stav nouze. Řekněte rodičům, že je máte rádi. Pozvěte známé a kamarády na pivo ve vaší oblíbené hospodě a buďte hodní na obsluhu. Dojděte si na nákup do vaší místní večerky (každý nějakou takovou snad máme), kde pro vás měli otevřeno i v době nejtěžší. Koukejte se po opravách v bytě nebo domě i v tzv. normální době, abyste to pak zase nemuseli dělat najednou. Dělejte si vzájemně radost, protože se máte a teď už se zase můžete vidět a sdílet svoje životy. Uvařte si dobrou večeři, protože chcete být spolu. Pokračujte v pořádání menších i větších výletů, navštivte zajímavá místa naší země, než vyrazíte vstříc exotickým dobrodružstvím. Dál běhejte a jezděte na kole, nejen proto, že už se doma se „starým nebo starou“ nudíte.

Jistě byste vymysleli mnoho dalších příkladů, jak obohatit svůj vlastní život. Škoda je, že mnoho z nás k tomu potřebovala karanténu, aby se znovu našla. Je krásné koukat na svět pozitivně, ale člověk se to musí naučit. Děkuju svým blízkým, že jsme to zvládli a teď budeme často s humorem vzpomínat na ty divné dva měsíce, kdy svět stál a všechno bylo vzhůru nohama.

Hodně zdraví všem!

Autor: Helena Herynková | úterý 2.6.2020 10:07 | karma článku: 10,38 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Helena Herynková

Vždyť je to jen práce v televizi

Ulice, Ordinace, Pekárna, Cukrárna, Řeznictví, a vůbec jakékoliv prostředí, kde se může odehrávat televizní seriál. Nejen milovníkům či odpůrcům nekonečných seriálů přijde k chuti povedená divadelní komedie Pokračování příště.

3.4.2024 v 22:48 | Karma: 12,55 | Přečteno: 481x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma: 3,73 | Přečteno: 132x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma: 4,60 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma: 5,25 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma: 3,72 | Přečteno: 93x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,04
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.