Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Někdy bych si to se školáky vyměnila… Vyměnila?

Školní rok začal a s ním přišla i má každoroční úvaha, jestli nebylo lepší a jednodušší chodit do školy a nic dalšího neřešit. Jenže, je to opravdu tak, že školáci mají méně starostí než dospělí?

Když jsem ráno, jako již tradičně, pozorovala žižkovské školáky, jak se hrnou (či šinou) k prvnímu školnímu dni, přepadla mě obvyklá vlna nostalgie. Pohled na prvňáčky, kteří se drží maminky, tatínka nebo jiného doprovodu za ruku, a na posvátnou školní půdu vstupují plni očekávání, napětí a rozechvění, je až dojemný. Vedle nich „staří“ mazáci, co už to všechno znají, na první školní den si nenesou nic než peněženku a telefon v kapse (dárek pro paní učitelku už je dávno „trapnej“). Ti si před školou dají placáka se spolužáky a do školy sice také vstupují s rozechvěním, leč zcela jiného druhu. Přemýšlejí, jestli za tu první chvilku ve škole stihnou všechny pozdravit, povyprávět zážitky z prázdnin a domluvit se, kam půjdou hned po skončení s kamarády na zmrzlinu (prosím, nechte mi tu představu, že osmáci a deváťáci stále ještě míří na zmrzlinu).

Každoročně přemýšlím, jestli jsme to tehdy ve škole neměli všechno snadnější. Jedinou starostí byly dobré známky, domácí úkoly a legrace s kamarády. A doma možná drobná pomoc s úklidem či jinou domácí prací. O všechno ostatní se postarali rodiče. Jako dospělí musíme řešit mimo práce mnohé další problémy. Potřebujeme vydělat peníze, abychom mohli platit účty, smlouváme pojištění, sháníme, co bude k večeři, uklízíme, pereme. A ti z nás, co už jsou rodiči, navíc řeší všechny ty starosti spojené s dětmi, potažmo školáky. Vždycky se začátkem nového školního roku tedy přemýšlím, jestli bych si to nechtěla občas s nějakým školním dítětem vyměnit, a oprostit se od těch každodenností, co se na mě hrnou.

Ruku na srdce, chtěla (a vy taky, nezapírejte). Ráda bych řešila, kde se potkají vlaky, když jeden vyjede z místa A a druhý z B a každý jede jinak rychle. Připomněla bych si to nadšení, když jsem v čítance objevila úryvek knihy, kterou jsem si pak chtěla dočíst, a prolézala knihovny, abych ji sehnala. Skočila bych si na tu zmrzlinu s lidmi, kteří se mi za roky od školy vypařili ze života. Chtěla bych také znovu vidět hrdost v očích svých rodičů, když jsem konečně pokořila svou matematickou blbost a přinesla dobrou známku. To všechno bych chtěla, ale možná tak na pár dní.

Čas je totiž neuvěřitelný a jak běží, obrušuje vzpomínky do krásné, až romantické podoby. Ani ve škole nebyly všechny dny zalité sluncem a pohodou, školáci se také stresují, něco je bolí, možná jim někdo ubližuje. Prožívají svá vlastní malá i velká dramata, stejně jako my nyní v zaměstnání či vztazích. Probojovat se všemi školními léty občas není med, i když se to nám dospělým zdá jako podružné problémy. Krásné je, že jakmile už jste pár let od školy (nebo skoro dvacet jako já), škola a dospívání se vám obvykle slije do příjemné skvrny, na niž rádi vzpomínáte.

Zřejmě to tak má být. Abychom se naučili prát s těmi „velkými“ dospěláckými starostmi, musíme si projít školou. Ta možná přináší menší, ale i my jsme jako děti menší, takže někdy nám i drobnosti přijdou neřešitelné. Takže ano, každý rok bych si to vyměnila, a ráda šla s rodiči za ruku do školy (místo, abych řešila, že mi dali v práci výpověď, či jak zaplatím účet za plyn), ale za chvíli mě to zase přejde. A s radostí se vrhnu do bankovnictví a zaplatím ten plyn s úlevou, že nemusím počítat exponenciální rovnici.

Proto buďte na své školáky hodní a vlídní, i když občas udělají botu nebo přinesou špatnou známku. Ať mají šanci si školu užít a pak na ni také nostalgicky vzpomínat a závidět další generaci školáků jejich první školní den.

Hezký první školní den všem!

Autor: Helena Herynková | středa 1.9.2021 9:18 | karma článku: 11,37 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Helena Herynková

Vždyť je to jen práce v televizi

Ulice, Ordinace, Pekárna, Cukrárna, Řeznictví, a vůbec jakékoliv prostředí, kde se může odehrávat televizní seriál. Nejen milovníkům či odpůrcům nekonečných seriálů přijde k chuti povedená divadelní komedie Pokračování příště.

3.4.2024 v 22:48 | Karma: 12,86 | Přečteno: 486x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Mentalista Vincent podruhé v akci

Mizející děti, pachatel, který bůhvíproč dodržuje jakýsi podivný vzorec, rituální vraždy. Hlavní karty jsou rozdané a nyní je na policistech, aby odhalili, zda se jedná o Kult.

5.3.2024 v 11:56 | Karma: 3,73 | Přečteno: 132x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.

2.3.2024 v 11:28 | Karma: 4,60 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Instantní generační zlo a jak z něj ven

Zlo předávané po generace skotačí jako této knize jako „veselý“ čertík, aby spálilo vše dobré v dalších a dalších příslušnicích oné rodiny. Poznejte sílu Vlčice.

25.2.2024 v 15:00 | Karma: 5,25 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma: 3,72 | Přečteno: 94x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,03
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.