Nejezte podle mýtů

Snídejte tohle a tamto, nesnídejte vůbec, cukr je zlo, káva je přítel, vypijte tři litry vody denně, sklenka vína k večeři je pro zdraví… Člověku se z toho točí hlava, a tak je dobře, že vyšla kniha Mýty na talíři.

Stravovací doporučení a dietní triky jsou tu s námi snad co svět světem stojí. Možná už ve starém Egyptě nějakému faraonovi radili, jak tu být do sta let. V dnešní moderní době technologií a prakticky nekonečného přístupu k informacím s jich na nás hrne klidně hned několik denně.

Jak se dobře a zdravě najíst, a především se z toho nezbláznit? Jak ovlivňuje naše stravovací návyky tržní ekonomika? Rozhodujeme se při výběru jídla také podle různých zažitých mýtů, a proč? Na tyto a další otázky se pokouší odpovědět podnětná publikace Mýty na talíři.

Tim Spector, britský epidemiolog a spisovatel, si ve své knize bere na paškál nejrůznější mýty o jídle a dietní teorie a velmi účinně o nich diskutuje. Podívá se na zoubek tomu, zda všeobecné dietní triky platí pro všechny, je-li snídaně skutečně nejdůležitějším jídlem dne či zda je ryba nejzdravější maso. Hodí do koše kalkulačky na počítání kalorií, zbaví vás fastfoodové fobie, možná i rehabilituje dva bílé jedy – cukr a sůl.

Autor se zabývá jídlem z různých perspektiv, zůstává otevřený širokému spektru názorů a své závěry prezentuje za pomoci rozličných studií. Z knihy se dozvíte dost, co už jste si možná mysleli, ale také hodně nového (či z nového pohledu). Každopádně, ať už tedy snídáte nebo ne, jíte mrkev, protože je „dobrá na oči“, počítáte kalorie nebo se s chutí zakousnete do cheeseburgeru, Mýty na talíři jsou čtením, které vám může přinést do jídla trochu klidu a otevřít nové obzory.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 7.9.2023 11:42 | karma článku: 11,45 | přečteno: 396x