Helena Herynková

Drž mě pevně, nenech mě upadnout

27. 04. 2016 15:08:34
Příběhy o lásce jsou všechny stejné, není, co nového vymyslet. A přesně ve chvíli, kdy si tohle řeknete, objeví se jako zjevení román nejen pro mládež s názvem Will Grayson, Will Grayson.

Spisovatel John Green se ve všech svých knihách snaží dokázat, že láska neznamená jen upocené setkání dvou lidí za temné noci. Láska znamená příval emocí, strach, ale i odvahu oddat se někomu druhému. Všichni toužíme po lásce, přátelství a náklonnosti, a proto jsme i ochotni neustále fandit dalším a dalším milostným příběhům.

John Green tentokrát přizval ke spolupráci Davida Levithana, aby společně stvořili v mnohém nevšední příběh. Román Will Grayson, Will Grayson není přesně takový román o těžkostech lásky, jaký byste čekali. A přesto je přesně takový.

Will Grayson je obyčejný středoškolák, nudí ho matematika, nejraději tráví čas s kamarádem Drobkem a rozhodně, rozhodně nebude chodit s žádnou holkou. Jenže, postupem času svá tvrdá předsevzetí ztrácí, především proto, že mu do života vstoupí Drábkova kamarádka Jane.

Ve stejném městě, jen na úplně druhém konci, žije další Will Grayson. Stejně starý, stejně nesnášející matematiku, mající stejné trable s láskou. Tenhle Will má kamarádku Mauru, mámu, která ho miluje a trvalou depresi. Z té ho dostává jen chatová komunikace s Izákem, s nímž se seznámil přes internet. Will se do Izáka postupně zamilovává, až zatouží konečně se s ním potkat. Jaké je však jeho překvapení, když na místě schůzky zjistí, že za Izáka se pouze vydávala Maura, aby Will donutila si přiznat, že je gay?!

Hnutím osudu se právě v tu chvíli životy obou Willů protnou a začne se odvíjet příběh společný. Will číslo jedna toho večera vyzná lásku Jane, Will číslo dvě se mezitím bezhlavě zakouká do sympaťáka Drobka. A život je najednou jako horská dráha. Jestli se všechny vozíčky udrží na dráze či nějaký vykolejí, to již prozradí román Will Grayson, Will Grayson.

Příběh mladické lásky, přátelství a nezkrotné touhy po šťastném životě, vydaný nakladatelstvím Yoli, zasáhne čtenáře bez rozdílu věku a pohlaví. I když si možná říkáte, proč bych já měl či měla číst o puberťáckých problémech se vztahy, odpověď je velmi jednoduchá. Je totiž tak krásné si vzpomenout, jak chutná první polibek, i jak není v tu chvíli nic důležitějšího. A jak strašně bolí zrada od nejlepšího přítele.

Will Grayson, Will Grayson je křehký, vtipný i dojemný příběh o prvních milostných vzplanutích, nekonečném přátelství, co vydrží vše, i prvních přehmatech, bez nichž bychom nebyli těmi, co jsme. Kniha je navíc výjimečná tím, že každá kapitola je psána vždy z pohledu jednoho Willa. Oba autoři zvolili osobitý způsob vyprávění, takže se v ději rozhodně neztratíte.

Will Grayson číslo jedna má teorii, že láska je pořád dokola „pokus-omyl“, až nakonec najdete to pravé „TO“. Hrdinové knihy svoje TO snad najdou a čtenář si na konci oddychne, že laskavé příběhy se šťastným koncem ještě stále existují...

Malé upozornění na závěr: Slabší povahy (třeba takové plačky, jako jsem já) by si ke čtení měly připravit kapesník. Nebo raději dva.

Autor: Helena Herynková | karma: 8.70 | přečteno: 240 ×
Poslední články autora