Helena Herynková

Pozdní večer, už zas ten první Máj

30. 04. 2016 16:37:59
Přichází na vás s nadcházejícím prvním Májem deprese a pocit, že žádná láska snad už ani neexistuje? Neházejte zbraně do obilí, stačí se pořádně rozhlédnout... uvidíte nevídané.

Láska a náklonnost nemá totiž jen jednu podobu. Láska se ukrývá v mnoha maličkostech. A jelikož se říká, že z maličkostí se skládá svět, zkuste si jich občas všímat.

Polibek na uvítanou, třeba i na tvář. Objetí, k němuž vlastně vůbec není důvod. Ochota poslouchat už pošesté stejnou historku, protože vás zrovna tolik baví. Když vám někdo uvaří oblíbené jídlo, aniž by se ptal. Někdo, kdo se s vámi jen letmo seznámil, napříště nejenže vás pozná, ale navíc si pamatuje vaše jméno. Kamarád, který zaplatí celou útratu, protože prostě ví, že právě nemáte nazbyt. Rodiče, kteří vám dají nečekaný dárek, aby vám udělali radost. Kamarádka, co s vámi hodinu telefonuje z úplně jiného kontinentu jen proto, že se bojíte cestou domů z večírku. Když vám někdo složí kompliment ve chvíli, kdy jej toužíte slyšet. Kamarád ze sebe udělá troubu, jen aby vyloudil úsměv na vaší smutné tváři... A dalo by se pokračovat ještě dlouho.

To jsou jen některé drobné příklady lásky a pozornosti, která je denně kolem nás. Važme si těch, kteří na nás myslí a zajímá je, co se nám děje v životě. Protože přesně tihle lidé zvednou telefon ve tři ráno, až budeme potřebovat opravdu zachránit. Nemávejme rukou (jak se to často děje), že je to přeci normální, že přátelé jsou tu od toho, aby nás měli rádi. A že toužíme po něčem víc, než “jen” mateřské, sourozenecké či přátelské lásce. Samozřejmě, všichni chtějí někoho, s kým splynou v jedno tělo a duši, ale ne vždy je někdo takový po ruce. A proto nezatracujme lásku a náklonnost, která se nabízí a na rozdíl od prchavých milostných vzplanutí může přetrvat i celá desetiletí.

H. F. Amiel řekl, že “opravdová láska je umění najít někoho, s kým si rozumíš lépe než se sebou samým”. A měl pravdu. Proto napište nebo zavolejte někomu, kdo vám takhle rozumí, udělejte mu “obyčejnou” radost a nevěšte hlavu, že se právě letos nemáte s kým líbat na Petříně pod Máchou.

Krásný nejen první Máj všem!

Věnováno mým milovaným... jsem ráda, že jste.

Autor: Helena Herynková | karma: 19.92 | přečteno: 952 ×
Poslední články autora