Fenomén John Green

Udržet dnešního průměrného teenagera, rozptýleného tisícem vjemů a technologií, u knihy, je považováno bezmála za zázrak. John Green takový zázrak dokázal, jeho knihy hltají a zbožňují mladí v různých koutech světa.

Hvězda Johna Greena poprvé zazářila s románem Hvězdy nám nepřály, aby už dodnes nezapadla. Nadšení hltači písmen s Greenem stavěli Papírová města, účastnili se Hledání Aljašky a poznávali Příliš mnoho Kateřin. Vloni před Vánocemi jsme všichni koukali, jak Sněží, sněží a nejnověji prožívali vzlety a pády dvou mladíků s totožným jménem v románu Will Grayson, Will Grayson.

John Green umí stvořit živoucí hrdiny, jimž jsou teenageři ochotni fandit a napjatě s nimi jít příběhem. Autorovy romány jsou plné lásky, naděje, ale i starostí, které trápí nejen hrdiny knih, ale hlavně samotné čtenáře.

Starší generace si čtení užije taky, ale spíše z pozice pozorovatele a s pocitem zadostiučinění typu „zaplaťbůh mám tyhle telecí léta už za sebou“. Umně vystavěné charaktery a děje lze směle přirovnat třeba k něžným a svěžím románům Nicholase Sparkse. Green má ale jedno velké plus, protože na rozdíl u Sparkse nenechává ve svých příbězích téměř pokaždé někoho zemřít.

Hledáte-li příjemnou zábavu pro své děti a toužíte-li, aby propadly kouzlu čtených příběhů, zkuste jim podstrčit něco od Johna Greena. Skoro jistě jeho umění podlehnou.

Autor: Helena Herynková | středa 22.6.2016 9:45 | karma článku: 8,47 | přečteno: 194x