Wilkommen, bienvenue, welcome, aneb Vítejte v Kabaretu!

Neřest, dekadence, doba i vztahy vymknuté z kloubů, ale i čistý cit se snoubí v legendárním muzikálu. Naslouchejte vábivému hlasu kabaretiéra, Městské divadlo Mladá Boleslav si otevřelo Kabaret.

Berlín 30. let minulého století, město hřích a pokleslé morálky, ale také politické a kulturní srdce Evropy, které určovalo tep okolním zemím. Nejlepší místo k žití a v něm nejzábavnější podnik - Kit Kat Klub.

Právě sem přijíždí mladý, nadějný spisovatel Clifford Bradshaw, aby si splnil sen a napsal velký román. Jeho plány však poměrně brzy utne zpěvačka Sally Bowles, k níž Cliff zahoří marnou touhou, a posléze stále více se rozmáhající strašák německého nacismu. Charaktery se bortí, domem slečny Schneiderové se rozlézá strach a tajemný herr Ludwig brousí kolem jako mlsný kocour, čekající, až myš udělá osudovou chybu.

Muzikál Kabaret zve diváky do doby, kdy člověk nesměl věřit ani sousedovu pozdravu, přesto však kvetla láska a řešily se všední starosti. Těch se lze dokonale zbavit právě v Kit Kat Klubu, na jehož prknech se odhalují složité osudy a vášně. Příběh ubíhá v nespoutaných kabaretních číslech, aby se tak stal dokonalým zrcadlem společnosti venku za zdmi.

Inscenace Kabaret Městského divadla v Mladé Boleslavi, v režii Mikoláše Tyce, staví na skvělých hereckých a pěveckých výkonech herců, poutavé choreografii, a také živém orchestru přímo na scéně.

Nesmělým Cliffem, přesto však pevným v názorech, se stal Petr Prokeš. Jeho lásku Sally představuje Alena Bazalová. Zpěvačku ztvárňuje jako divokou, nezkrotnou, přesto však cituplnou a po lásce toužící ženu. Sally Bowles v podání Bazalové vás navíc dokonale uchvátí svým zpěvem. Eva Reiterová jako zprvu nepřístupná bytná Schneiderová a Petr Bucháček jako zelinář Schultz pobaví křehkým humorem a dojmou. Roman Teprt se proměnil v Ernsta Ludwiga, muže, jenž zásadně zamíchá dějem a po představení ho možná chvíli nebudete mít moc rádi.

Nejvýraznějším je uhrančivý kabaretiér v podání Petra Mikesky. Mikeska vtiskl své postavě přesnou dávku ironie, démonického vzhledu a přitažlivosti. A nejedna z divaček by si jistě s chutí vyměnila místo s některo z Kit Kat Girls, které se kolem něj neustále proplétají. Kabaretiér je vypravěčem, postavou bez vlastního příběhu, přesto bude možná tím, co vám z Kabaretu nejvíc utkví.

Dalším hráčem se v mladoboleslavské inscenaci stává živý orchestr pod vedením Jakuba Šafra. Díky nim si zatoužíte zapamatovat každou z legendárních melodií a odnesete si domů pocit, že kabaret je skutečně skvělým místem k žití. Orchestr navíc krásně rámuje scénu Michala Syrového, která je funkční a jednoduchá, přesto však hodna povšimnutí. Dojem místa a doby dokreslují kostýmy Anety Grňákové.

Dámy a pánové, světla v sále hasnou, Kit Kat Girls se rozestoupí a na scénu vstupuje hvězda nejvyšší svítivosti, jedinečná Sally Bowles. Vítejte v Kabaretu a nechte se očarovat!

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 29.9.2016 8:52 | karma článku: 10,91 | přečteno: 291x