Vždycky tě někdo sleduje

Čtyři děti mrtvé, policistka s temnou minulostí a navrch malý kluk, jenž je perfektním terčem pro sériového vraha. To jsou hlavní dílky skládačky nového thrilleru Tak to je, tak to bude britské autorky Sharon J. Bolton.

Londýn. Město, které nikdy nespí. A kdyby nyní usnulo, nebude to rozhodně spánek klidný. Město je sužováno sériovým vrahem, jenž si za oběti vybírá malé, deseti až jedenáctileté chlapce. Čtyři děti byly již nalezeny mrtvé a páté se stále pohřešuje. Kdo a proč provádí tato zvěrstva, se snaží vypátrat detektiv inspektorka Dana se svým týmem.

Sériový vrah si z nepochopitelných důvodů a zdánlivě zcela bezdůvodně i bezcílně vybírá malé kluky, které zajme, vězní a následně nechá strašným způsobem vykrvácet. Pak jejich těla pohodí na březích Temže. Děti ani jejich rodiče se vzájemně neznali, chodily do jiných škol. Jediným vodítkem je bydliště v jižním Londýně a školní fotbal. Ve stejné oblasti bydlí i malý Barney se svým tátou, který tráví večery s dětskou partou nejlepších přátel a jeho největším snem je najít ztracenou maminku. Může mu s tím pomoct sousedka Lacey, která je policistkou? Lacey sice patří do sboru, ale v současné době je na nucené nemocenské, jelikož se před rokem stala objetí nebezpečného zabijáka. Ten byl sice dopaden, ale Lacey žije neustále ve sžíravém strachu, nejistotě a trápí ji psychické i fyzické problémy. K tomu si nese temné tajemství, které ji navždy ovlivnilo a hodlá znovu udeřit.

Kdo unáší a vraždí malé kluky, ale především proč, na to se snaží přijít inspektorka Dana, spolu s kolegou Markem a dalšími členy vyšetřovacího týmu. Mohl by mít Barney pravdu, když říká, že táta není doma právě v ty dny, kdy došlo ke všem vraždám? Co onen otec skrývá, a kde je vlastně Barneyho matka? Otázky se množí a odpovědi se skrývají v britském thrilleru Tak to je, tak to bude, vydaném nakladatelstvím Domino.

Oblíbená autorka Sharon J. Bolton si již mezi českými čtenáři vydobyla své místo a rozhodně je nezklame ani novým thrillerem. Její vypravěčský styl se silou děje a mírou napětí bezmála blíží nejlepším příběhům Stephena Kinga, jen ve velmi uvěřitelných reáliích a se skutečnými padouchy. Její hrdinové jsou sympatičtí a přitom tajemní, každý jeden skrývá svůj příběh, který se postupně a pozvolna rozkrývá.

Thriller Tak to je, tak to bude je sice zasazen do zcela současného Londýna, a na každé straně je to čtenáři dokazováno přívalem moderních technologií či neodbytnou přítomností sociální sítě. Stejně však máte při čtení pocit, že jste se ocitli někde v době Jacka Rozparovače, nad Temží se povalují husté mlhy a odněkud se chystá vykouknout detektiv s houslemi a dýmkou. Což posouvá čtení ještě na vyšší úroveň. Nejnovější kniha Sharon J. Bolton čiší moderní svěžestí, vyprávění zběsile uhání, a přesto nechává prostor pro fantazii a možnost čtenáři přemýšlet nad tím, kdo je vlastně pachatel.

Milovníci dobré a kvalitní detektivky jistě ocení, že Tak to je, tak to bude.

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 1.12.2016 12:00 | karma článku: 8,79 | přečteno: 192x