Listy vonící láskou

Milostné dopisy v dnešní době již bohužel téměř patří minulosti. Při současných možnostech vteřinové korespondence je psaný dopis vzácností. Jako na vzácnost se podívali v Divadle v Celetné na listy slavných literátů.

Divadelní spolek Kašpar proslul mimo jiné i tím, že si občas vyberou ke zinscenování i nečekaná témata a texty. Podobně neotřelým nápadem je též inscenace Dopisy, která měla premiéru vloni v květnu, měsíci lásky. Láskou je totiž představení skrz naskrz prodchnuté. Dopisy, divadelní tvar na pomezí scénického čtení a milostného mikrodramatu, jsou souborem milostné korespondence slavných literátů 19. a 20. století.

Režisér Jakub Špalek dal svým hercům možnost výběru z knihy Milostný listář. A že bylo z čeho vybírat, tento výbor totiž obsahuje milostnou korespondenci českých mistrů pera od Máchy po Ortena. Napsat krásný a vzletný milostný dopis je velké umění. Kdo jiný by měl v této disciplíně vynikat lépe než ti, kteří si svými slovy dokázali přitáhnout celé davy. Z dopisů pak vznikla láskou vonící a pulzující inscenace, která diváka pohladí po duši a možná i poučí o některých spisovatelích, které nezná až tak dokonale.

V nešťastnou prozaičku Boženu Němcovou, píšící v nejtěžších dobách manželu Josefu Němcovi, se proměnila Eva Elsnerová. Ilona Svobodová a Aleš Petráš ztvárnili mileneckou dvojici Sofii Podlipskou a Jaroslava Vrchlického. O dvacet let starší Podlipská chtěla básníka přivést na správnou cestu a nakonec jej oženila s vlastní dcerou. Jejich tajná láska však trvala dál. Dalším párem je literární kritik F. X. Šalda v podání Lukáše Jůzy a Šárka Vaculíková jako spisovatelka Růžena Svobodová. Šalda udržoval s vdanou spisovatelkou intimní a intenzivní vztah.

Nemocí zásadně postiženého Jiřího Wolkera představuje Jan Potměšil, spolu s hravým a rozverným láskyplným psaním jeho milé, Máně (Marii Koldové). Štěpán Coufal propůjčil svůj hlas listu mladého Jiřího Ortena, píšícího své životní lásce Věře Fingerové.

Pravým vyvrcholením a třešničkou na dortu milostné korespondence se pak stává poslední dopis v podání Miloslava Tichého. Tichý nejenže dopis přednese, ale na těch pár minut se doslova promění ve slavného Karla Čapka, jenž se své lásce a manželce Olze Scheinpflugové svěřuje s niternými pocity při cestě po Itálii.

Možná vám přijde divné vynášet na světlo něco tak intimního a vysoce soukromého, jako jsou milostné dopisy. Ale vězte, že poté, co po posledních krásných slovech Karla Čapka utřete zatoulanou slzu a naberete zatajený dech, okamžitě zatoužíte po dalších listech.

Inscenace Dopisy v Divadle v Celetné sice trvá jen asi hodinu, ale zaměstná vaši mysl na mnohem déle. A možná vás i postrčí k tomu, abyste si opět přečetli některého z českých klasiků minulých dvou století. S osudy všech zmíněných spisovatelů ze záznamu seznamuje Jitka Nerudová.

Autor: Helena Herynková | úterý 7.2.2017 14:39 | karma článku: 6,89 | přečteno: 147x