Jestli odejdeš, nenech se hlavně zabít

Příběhy z válečného období nejsou vždy plné jen smutku. I v letech, kdy zuřila první světová válka, se odehrávaly příběhy velké vášně, lásky a složitých vztahů. Takovým je i příběh Jestli odejdeš, britské autorky Adele Parks.

Vivian toužila vstoupit do společnosti, najít si hodného a milujícího muže a prožít snadný, šťastný život. K tomu jí měla pomoci plesová sezóna v roce 1914, kdyby neporušila konvence a nešla za hlasem svého srdce i touhy příliš hlasitě. Aby se vyhnula nevyhnutelnému zostuzení konzervativní společnosti a unikla sledujícím očím, vdá se za nudného statkáře a odstěhuje se s ním na venkov. Ve chvíli, kdy by si na jednotvárný život na farmě i zvykla, vstupuje do děje válka, její manžel odchází na frontu a mladá žena zůstává na všechno sama.

Howard je mladý muž, dramatik plný ideálů. Také je synem Vivianiny sousedky a jediného spojence. Howard by se velmi rád vyhnul vojenské povinnosti a válce vůbec. Je totiž přesvědčen, že celá vřava je nesmyslná a není nutné nechat se kvůli politice zbytečně zabít, když jeden ještě ani nic pořádného nezažil. Jenže, za neuposlechnutí povolávacího rozkazu hrozí vězení nebo dokonce smrt. Matka se snaží Howarda uchránit, takže jej nabídne Vivian jako pomocníka do hospodářství. V tom případě by mohl Howard zůstat doma, přežít a zůstat věrný svým názorům.

Jelikož jsem na začátku psala, že půjde o příběh o lásce, je nasnadě, že oba mladí lidé v sobě postupně, přes počáteční nesnášenlivost, najdou zalíbení. Vivian je svéhlavá mladá dáma, která nehodlá dát svůj pohodlný život zadarmo, ale pomalu poznává, že život na venkově může být stejně zábavný a uspokojující jako mezi městskou smetánkou. Howard je hrdý, nechce žádné milodary, ale postupně pochopí, že bez Vivianiny pomoci se válčení nevyhne. Jejich zakázaná láska projde mnohým příkořím a zkouškou, z nichž tou největší bude stejně nakonec první světová válka.

Jestli odejdeš, vycházející v nakladatelství Domino, je společenským milostným románem v pravém slova smyslu. Autorka Adele Parks stvořila sympatické hrdiny, jejichž proměnu během děje budete sledovat s radostí a dychtivostí, jak bude příběh pokračovat. Vivian, která ze začátku působí jako nesympatická fiflena, se postupně proměňuje v milující bytost, toužící ochránit svou rodinu i nečekanou, zakázanou lásku. Howard je zpočátku rozmazleným floutkem, jenž však v pravou chvíli vezme svůj osud do rukou, aby tak překvapil Vivian i čtenáře.

Adele Parks dokazuje, že ji historická témata baví a minulostí proplouvá s lehkostí a grácií. Kniha je ozvláštněna vzájemnou korespondencí hrdinů a dobovými zprávami z tisku, díky nimž je čtenář stále udržován v časové linii. Román Jestli odejdeš potěší všechny, kteří mají rádi příběhy plné zvratů, přemýšlivé lásky i nebezpečí s ní spojených. 

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 23.3.2017 9:11 | karma článku: 5,80 | přečteno: 133x
  • Další články autora

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

2.3.2024 v 11:28 | Karma: 4,57

Helena Herynková

Srdce včelařky patří úlu

31.1.2024 v 13:09 | Karma: 6,37

Helena Herynková

Není plevel jako plevel

11.1.2024 v 16:10 | Karma: 9,21

Helena Herynková

Rozhodněte se pro klid

21.12.2023 v 12:47 | Karma: 5,17

Helena Herynková

Potěšte zahradní kutily

19.12.2023 v 11:57 | Karma: 5,76

Helena Herynková

Cesta ze tmy ke světlu

12.12.2023 v 13:01 | Karma: 5,89

Helena Herynková

Hodně překvapivé čtení

30.11.2023 v 16:42 | Karma: 5,94

Helena Herynková

Kanadský literární road trip

25.11.2023 v 12:20 | Karma: 6,33
  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,10
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.