Helena Herynková

Buď zdráv, Macbethe!

3. 04. 2017 9:46:11
Buď zdráv, brzy budeš král! Věštba čarodějek ze známé hry Williama Shakespeara nově zaznívá v pražském divadle ABC a rozhodně vám bude dlouho rezonovat v hlavě.

V letošní sezóně gratuluje mnoho divadel Shakespearovi ke 400 let od narození uváděním právě jeho her. Pozadu nezůstávají ani Městská divadla pražská, kde se pustili do křížku se skotským králem a jeho hrdelním zločinem. Jestli bitvu vyhrávají, můžete zjistit v divadle ABC.

Macbeth, hra, o níž se vyprávějí mnohé legendy, historky a kterou prý provází odvěké prokletí, je snad jednou z nejtěžších od slavného anglického barda. Macbeth, ač prý postavený na skutečném historickém základu, se může a mohl odehrát v kterékoliv době a obsahuje mnoho odkazů i pro dnešní dny. Přináší příběh boje o moc, slabosti, síle proroctví, i zamyšlení, jak daleko je člověk schopen zajít kvůli vlastnímu prospěchu a obohacení.

Macbeth je voják, velitel věrný svému králi. Tedy, loajální je pouze do chvíle, než mu tři čarodějky nezasadí svým proroctvím do hlavy semínko zrady. Ono semínko ještě zalije a podpoří v růstu Macbethova žena. Lady M. by svého muže ráda viděla na vyšších postech a hodlá využít veškerých svých schopností i ctižádosti, aby dosáhla svého. Popisovat dál děj této Shakespearovy hry je snad zbytečné, každý, jak doufám, ví, že se stupňuje od úskočné vraždy krále Duncana, přes děsuplné krveprolití, až do chvíle, kdy se Birnamský les dá na pochod. Jak dopadne král a jeho krásná Lady, už prozradí inscenace.

Režisér Pavel Khek už mnohokrát ukázal, že se velkých opusů nebojí a Macbethem to rozhodně znovu potvrzuje. Inscenace dostala svěží háv, v příjemném moderním bezčasí, protože příběhy moci, boje a následné spravedlnosti nepotřebují dobové kostýmy, aby se do nich divák propadl a zamiloval. Nejvýraznější osobností se v tomto ztvárnění stává krásná, silná a cílevědomá Lady M. v podání Diany Šoltýsové. Její hrdinka od začátku ukazuje drápky a divák bez dechu sleduje, jak umně, nenápadně a takřka nevinně vmanipulovává svého chotě do osidel zrady.

Je-li ukázána Lady jako ta silnější z manželského páru, je logické, že se Macbeth Milana Kačmarčíka proměnil tak trochu ve slabocha, který rád a poslušně naslouchá libým věštbám i manželčiným svodům. Radim Madeja se stal Macduffem, vykonavatelem další části věštby a ve finále i ochráncem míru. Užasnete zejména nad Madejovou neoblomností a zjihnete při scéně, kdy se dozví, že jeho rodina byla vyvražděna a dům vypálen. V té chvíli Macduff přestává být ctihodným služebníkem, ale stává se nástrojem pomsty.

Macbeth ve snaze udržet si královský trůn, jenž se pod ním stále více kýve, a zároveň se nezbláznit z temných proroctví, která k němu přicházejí, prolévá stále více krve svých nejbližších šlechticů. Lady Macbeth mezitím podlehne výčitkám svědomí a ve vrcholné scéně, korunované neuvěřitelně sugestivním monologem se slavnou neviditelnou skvrnou, definitivně propadne šílenství. Možná po zhlédnutí Macbetha v ABC budete na Dianu Šoltýsovou pohlížet chvíli raději z dálky, dokud se neujistíte, že své zoufalé pomatení mysli skutečně pouze tak dobře zahrála.

Důležitým elementem hry jsou tři čarodějky v podání Niny Horákové, Petry Tenorové a Lucie Pernetové. Tvůrci se vymanili, jako v mnohých dalších aspektech, ze zakořeněné představy, že čarodějnice musejí být babice neurčitého věku s bradavicí na nose. Čarodějky se zde proměňují od svůdných a vnadných barových holek, přes komorné Lady M. až po sloužící na hostinách, a jako zlatá nit se proplétají celým představením. Stávají se tak živou a drásavou připomínkou, že osud ví víc než figury na šachovnici života, s nimiž si lačně hraje.

Neodmyslitelnou součástí Khekovy inscenace tvoří kostýmy Agnieszky Páté-Oldak ve vojenském stylu a chladně i drsně kovová scéna Michala Syrového. Silným efektem jsou rovněž všudypřítomné židle, představující duše mrtvých i umučených nešťastníků.

Macbeth je sice králem, ale nikdy už nebude spát. A k smrti jej zdrtí, až se Birnamský les dá na pochod. Vy byste rozhodně neměli prospat příležitost a vyrazit do divadla na inscenaci, která vám vyrazí dech a na nějakou tu chvilku rozjitří váš klid.

Foto z inscenace: Alena Hrbková

Autor: Helena Herynková | karma: 11.07 | přečteno: 199 ×
Poslední články autora