Břeh, k němuž stojí za to plavat

Láska mezi školními zdmi, kde není od kamarádství nikdy daleko k posměchu a trápení. Láska, která dokáže překonat nejednu nástrahu. Láska, která vévodí romanci Probuzení Simona Spiera.

Simon chodí do posledního ročníku střední školy, hraje divadlo, snaží se vyhýbat průšvihům. Je platným členem party přátel, i když poslední dobou před nimi cosi tají. Něco, co tají před celým světem. Simon se zamiloval. Do někoho, kdo si ve virtuálním světě říká Blue. Simon o něm ví jen to, že Blue s ním chodí do stejné školy. Možná ho potkává denně, ale stále nedokázal zjistit, o koho se jedná. Maily od Bluea jsou jeho každodenní radostí. Touha po přečtení se mu však jednoho dne nevyplatí, a sice když se zapomene v knihovně odhlásit a jeho korespondenci si přečte spolužák a divadelní kolega Martin.

Martin začne Simonovi vyhrožovat, že pokud jej nesblíží se svou kamarádkou Abby, všechno rozmázne před celou školou. Simon se vyděsí, že by takovým prohlášením ohrozil především Bluea, toužícího ještě stále zůstat v anonymitě, a s nátlakem souhlasí. Během pokusů, aby se Martin měl šanci přiblížit k Abby, se s ním sám sbližuje a stávají se mnohem lepšími přáteli. Mezitím se Simon stále více zamilovává do Bluea a podle vyměňovaných mailů se zdá, že je na tom Blue úplně stejně. Jenže jednoduše odmítá všechny návrhy na schůzku, co láskou zmítaného Simona velmi trápí. Do to se navíc blíží premiéra školního divadla a Martin osnuje ďábelský plán.

Probuzení Simona Spiera je pravým zjevením v žánru young adult romance. Autorka Becky Albertalli vystoupila z tradičního modelu a dokázala přijít s něčím novým. V jejím příběhu ani jeden z teenagerů neumírá, nemá za sebou tajemnou a temnou minulost. Nikoho nepronásledují rodiče ani jiní příbuzní. Ne, v Probuzení Simona Spiera se prostě jen dva kluci milují a vychytralý ňouma toho chce využít.

Škola plný živoucích hrdinů, velmi uvěřitelný příběh (na rozdíl od jiných) a napínavý děj nutí čtenáře hltat stranu za stranou. Kapitoly jsou také proloženy e-mailovou korespondencí ústřední dvojice, takže můžete přímo sledovat, jak jejich vzájemná láska roste. Láska je hlavním tématem a jednou z deviz knihy, vydané nakladatelstvím Yoli. Láska, která překoná nástrahy, obrousí předsudky, láska, která leccos zachrání. A čtenář s radostí koulí po tvářích slzy dojetí. No řekněte, už vám někdo vyznával lásku tak, že vás označil za břeh, k němuž stojí za to plavat, když se člověk ztratí na moři?

Příběh Simona Spiera by toužil prožít nejeden z nás, a nelžete, že ne. A mezitím, než se ten pravý/ta pravá zjeví, vydejte se mezi stránky knihy a nechte se převálcovat vlnou lásky.

Autor: Helena Herynková | středa 12.7.2017 13:10 | karma článku: 6,77 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Helena Herynková

Kde vzít lásku a nekrást

2.3.2024 v 11:28 | Karma: 4,57

Helena Herynková

Srdce včelařky patří úlu

31.1.2024 v 13:09 | Karma: 6,37

Helena Herynková

Není plevel jako plevel

11.1.2024 v 16:10 | Karma: 9,21

Helena Herynková

Rozhodněte se pro klid

21.12.2023 v 12:47 | Karma: 5,17

Helena Herynková

Potěšte zahradní kutily

19.12.2023 v 11:57 | Karma: 5,76

Helena Herynková

Cesta ze tmy ke světlu

12.12.2023 v 13:01 | Karma: 5,89

Helena Herynková

Hodně překvapivé čtení

30.11.2023 v 16:42 | Karma: 5,94

Helena Herynková

Kanadský literární road trip

25.11.2023 v 12:20 | Karma: 6,33
  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,10
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.